16:52 ч.: Повечето държави от ЕС съобщават, че са овладели епидемията

Повечето държави от ЕС днес са съобщили, че са овладели епидемията от COVID-19. Това посочи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседанието на министрите по европейските въпроси. По неговите думи държавите в ЕС са единодушни, че когато се пристъпи към облекчаване на ограничителните мерки, трябва да се използват научни данни. Шефчович поясни, че трябва да се следи съотношението между броя на заразените и на болните, приети в спешните отделения. Той добави, че 18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новата болест и разполагат с бюджет от 140 милиона евро.


15:20 ч.: Австралия настоява за международно разследване на пандемията 

Австралийският премиер Скот Морисън се опитва да си осигури подкрепа за международно разследване на пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Морисън е обсъдил въпроса по телефона с президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, и с германската канцлерка Ангела Меркел, съобщиха днес от неговата канцелария. Инициативата на Австралия за независимо разследване на произхода на новия вирус и причините за неговото разпространение, както и за отговора на Световната здравна организация (СЗО), й навлече остри критики от страна на Китай, отбелязва Ройтерс. Китай съобщи на 31 декември за първи път за вируса на СЗО, а тя обяви глобално извънредно положение на 30 януари. Според критиците и двата пъти е било действано със закъснение и това е спомогнало за разпространението на коронавируса. Според оценки на Ройтерс с вируса са се заразили около 2,3 милиона души, близо 160 000 от които са починали.


14:46 ч.: Първи регистриран заразен с коронавирус в бежански лагер в Ливан

Първи случай на заразен с новия коронавирус бе регистриран в бежански лагер в Ливан, предаде Асошиейтед прес. Положителната проба е била дадена от палестинка от Сирия, съобщиха днес Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и ливанският министър на здравеопазването. Жената живее в бежански лагер в източното губернаторство Бекаа. В лагера са взети всички предпазни мерки, а заразената е прехвърлена в болница в столицата Бейрут. В Ливан живеят над 1 милион сирийски бежанци плюс други сирийци


14:30 ч.: Кремъл определи за неоснователни твърденията, че COVID-19 е с изкуствен произход

Кремъл определи днес като неприемливи "неоснователните твърдения", че новият коронавирус има изкуствен произход, предаде Ройтерс. Учените и експертите все още не разполагат с необходимата информация, за да определят природата на вируса, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че неговата администрация се опитва да установи дали коронавирусът не е започнал да се разпространява от лаборатория в Ухан. Той направи този коментар след появилите се твърдения, че вирусът може да е бил синтезиран в лаборатория в централния китайски град или че е "избягал" от там.


12:40 ч.: Испания постепенно отменя мерките срещу пандемията

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че правителството му планира постепенната отмяна на карантинните мерки заради коронавирус да започне през втората половина на следващия месец, предаде Ройтерс. Ограниченията ще бъдат смекчавани бавно и постепенно, за да бъде гарантирана сигурността, каза Санчес пред депутатите в долната камара на испанския парламент. Правителството поиска от парламента да одобри удължаване на срока на извънредното положение заради пандемията от коронавируса до 9 май включително, отбелязва ТАСС. Испанските власти обяви извънредно положение на 14 март, като срокът му бе удължаван вече два пъти. Европейският съвет трябва да постигне първоначален консенсус по въпроса с общия финансов отговор на пандемията от коронавируса на следващото си заседание утре, заяви още Санчес.


11:50 ч.: Заразените с коронавируса в Полша са вече повече от 10 хиляди

Броят на заразените с коронавируса в Полша вече надхвърля 10 хиляди, съобщи днес полското министерство на здравеопазването, предаде ТАСС. От 1 март, когато бе регистриран първият случай, досега носителите на вируса в страната са 10 034 човека. От тях 404-има са починали, а 1513 са се възстановили. В полски болници пребивават над 3500 пациенти с коронавирус. Около 98 хиляди души са под домашна карантина, а около 22 хиляди са под епидемиологичен надзор. През последните седмици в Полша са били извършени над 230 хиляди теста. Според властите пикът в разпространението на заразата в страната още не е преминал.


10:50 ч.: Сиропиталище за бебета в Токио съобщава за осем случая на коронавирус

Социален дом за бебета и малки деца в Токио докладва днес за осем случая на коронавирусни инфекции, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. На 16 април служител от персонала на дома дал положителна проба за вирусa, което наложило да бъдат тествани и обитателите му, посочва агенция Киодо. Нито едно от децата с положителна проба не показва сериозни симптоми като температура, допълва японската информационна агенция. Болница "Сайсейкай", която управлява социалния дом, не коментира информацията. Япония разчита на институционални грижи за по-голямата част от децата, които не могат да живеят с родителите си по причини като насилие и изоставяне, отбелязва Ройтерс.. 


09:22 ч.: Заразените в Индия са почти 20 000

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Индия нарасна с над 1300 души за последното денонощие и достигна 19 984 души, а броят на починалите се увеличи с 50 души и вече е 640 души, съобщи в сайта си индийското здравно министерство, цитирано от ТАСС.

Работнички от Индия. Снимка АП/БТА

В последните дни заразените с новия коронавирус в Индия се увеличават с по над 1300 души дневно. Рекордът до момента е 1553 души от неделя до понеделник. В болница заради коронавирус се намират 15 474 пациенти. Оздравелите са 3870 души. Премиерът Нарендра Моди нареди на властите на всички щати и съюзни територии да осигурят спазване на режим на строга изолация до 14 април, който впоследствие той беше удължен до 3 май.


08:10 ч.: Заразените в Германия са над 145 000

Потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия нараснаха с 2237 за последното денонощие до 145 694, предаде Ройтерс, като се позова на нови данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Починалите заразени нараснаха за последните 24 часа с 281 до 4879.


08:05 ч.: САЩ прекратяват за 60 дни приемането на имигранти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че ще прекрати временно приемането на нови имигранти в страната, за да бъдат защитени работните места на американците в условията на коронавирусната пандемия, съобщиха световните агенции.

"Борбата с невидимия враг се отрази на работниците, милиони американци пожертваха работата си в борбата с коронавируса и спасяването на човешки животи", заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом. "За защита на нашите работници аз ще въведа временна забрана за имиграция в САЩ", добави той и уточни, че тази мярка ще действа 60 дни, след което ще бъде преразгледана съобразно с икономическата ситуация.

"Тази пауза в приемането на нови имигранти ще помогне също за запазване на жизнени медицински ресурси за американските граждани", подчерта Тръмп, цитиран от Ройтерс.


07:43 ч.: Каналите на Венеция се изчистиха. В тях се виждат риби и медузи 

Вече стана ясно, че венецианските канали са с много по-чиста вода заради намаляване на водния трафик поради ограниченията върху придвижването и липсата на туристи в разгара на епидемията от Ковид-19. Във водите на Венеция бяха видени риби, гъски, лебеди.

Венеция. Снимка АП/БТА

Последните "възвращенци" там са медузите, съобщава Ти Джи 24. Става дума за медуза от вида rhizostoma pulmo, която е често срещана в горните зони на Адриатическо море. Появата й в каналите на Венеция не е необичайна, но сега заради бистрата вода хората могат да адмирират плаването й, както и да съзерцават като цяло "подводния живот" в каналите, който досега им убягваше. Това е и поредната илюстрация как диви животински видове навлизат в градовете, докато хората са в изолация.


06:40 ч.: Южна Корея препоръча на гражданите си да не пътуват в чужбина до 23 май

Република Корея препоръча на гражданите си да не пътуват в чужбина до 23 май, съобщи ТАСС, като се позовава на изявление на външното министерство. За първи път тази препоръка беше отправена на 23 март.

Южна Корея. Снимка АП/БТА

Министерството отбелязва, че на фона на бързото разпространение на коронавируса по цял свят много държави ограничават влизането на своя територия, а броят на заразените, пристигащи в Южна Корея от чужбина, расте.

"Решението за удължаване срока на тази препоръка е взето с цел да се опазят гражданите от заразяване и да се предотвратят различни проблеми, които могат да възникнат по време на задгранични пътувания", се казва в изявлението.

Министерството призовава южнокорейците да се въздържат от пътуване зад граница поне до 23 май, а в случай на крайна необходимост от такова пътуване трябва да се вземат всички мерки за лична безопасност.

Броят на случаите на коронавирус в Южна Корея нарасна с 11 за едно денонощие и достигна 10 694. Общият брой на починалите е 238.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.